02.03.2016.
Znate li kako pripremati ovu zahvalnu namirnicu?
Iako se bjelančevine nalaze i u drugim namirnicama, ipak je meso najveći izvor istih, a i puno je sočnije od recimo graška, ruku na srce :)
Ovisno o odgoju, navikama, tradiciji i još ponekim čimbenicima - s okusom mesa smo upoznati od najranije dobi.
Najčešće je djeci na meniju piletina ili puretina s malo ribe, a onda se jezični pupoljci prilagođavaju na malo "sofisticiranije" okuse janjetine, teletine, riba, mekušaca, fazana ili divljači :)
![ponudadana, piletina](https://www.ponudadana.hr/blogs/134/bf907e_piletna_1.jpg)
Svako meso je svijet za sebe. Recimo, što trebate znati o piletini i njenoj pripremi? Prije svega to da je jako zastupljena na trpezi, ne samo kod nas, nego i diljem svijeta. Postoji na stotine različitih načina pripreme ovog omiljenog mesa, a neki od tih recepata su najfinije gurmanske delicije koje postoje.
Također, piletina je lagana, nema previše masnoća i uvrštena je kao obavezna namirnica u neke od najpoznatijih dijeta. Prilagodljiva je u pripremi pa se može peći, kuhati, dinstati, grillati ili kuhati.
U startu, bitna napomena - piletinu nikad nemojte postepeno odmrzavati na sobnoj temperaturi jer ćete time pospješiti razvoj bakterija kao što je escherichia coli ili salmonela. Radije je stavite u hladnu vodu da se odmrzava do željene teksture.
Nadalje - kad pečete piletine, najbolje ju je posoliti ispod kožice, a ne dodavati prilikom pečenja